top of page

Kaplama Öncesi Hazırlıklar


 

Kaplama öncesi kontrol edilmesi gerekenler

 

BFS (Boya ve Maddi Değerlerin Korunması ile ilgili Federal Kurul) tarafından yayınlanan 7 numaralı İşlem Öncesinde Duvar Kaplamalarının Kontrolü ile İlgili Yönerge’de duvar kağıdını kullanan kişinin işlem öncesinde aşağıdaki kontrol işlerini yapması önerilmektedir:

- Teslimatın kontrol edilmesi, yani ısmarlanan mal ve malın miktarı yapılan teslimat ile birbirini tutuyor mu?

- Malın selefon ambalajı açılmadan önce üretim numarası kontrol edilmeli, yani bir oda veya duvar için kullanılacak duvar kağıtlarının aynı üretim serisinden olmaları sağlanmalıdır.

- Karşı tarafların birbirini tutup tutmadığını kontrol ederken(yelpaze testi), 1 metre uzunluğunda bir numune alınır, her iki taraf ortadan yukarı doğru deseni ile birlikte bir araya katlanır. Kağıdın düzü ve tersinin birbirini tutup tutmadığı ve renk toleransları çoğu zaman ilk bakışta anlaşılabilir.

- Üç ayrı rulo yan yana 1,5 metre kadar açılır ve renklerin birbirini tutup tutmadığı kontrol edilir.

- Kağıtları boyuna keserken ve kaplama işlemi sırasında duvar kaplamasında veya basılı desende bir kusur olmamasına önem gösterilmelidir.

- Kalan parçalar ve ambalaj içinde bulunan kağıtlar saklanmalıdır.

 

Kullanılacak Aletler

 

 

 

 

 

 

 


 

Zeminin Hazırlanması

 

Duvar kağıdının en uygun şekilde yerine kaplanması için zeminin gereği gibi hazırlanması son derece önemlidir. Bunun için zeminin kuru, düz, sert, temiz, taşıyıcı ve emici olması gerekir. Bu temel kurallara uyulduğu takdirde, duvar kağıdı kaplaması oldukça kolaydır.

Yeni binalarda mutlaka bir nem kaldığı ve bu nedenle duvar kağıdı yerine başka malzemelerin kullanılması gerektiği kanısı yanlıştır. Zemin gerektiği gibi hazırlandığı takdirde, yeni binalarda da her tür duvar kağıdını kullanabilirsiniz.

Bu durumda tüm eski duvar kağıtlarının geride hiç kalmayacak biçimde sökülmesi gerekir. Kolayca katlanan ve su kullanmadan sökülebilen bir duvar kağıdı ile bunu kolayca ve büyük bir çaba sarf etmeden yapabilirsiniz. Aksi takdirde mevcut tüm duvar kağıtlarına su veya duvar kağıdı sökücüsü sürülmesi gerekir. Bu yumuşatma işleminden sonra duvar kağıtlarını kolayca sökebilirsiniz.

Duvar kağıtlarının sökülmesi sırasında kesinlikle bulaşık deterjanı kullanılmamalıdır. Bu tür deterjanlar yağ sökücü özelliğe sahip olup zemindeki yağ(örneğin mutfaklarda) ve diğer bazı kalıntıları zeminden sökmeye yardımcı olabilirler. Bu tür kalıntılar daha sonra duvar kağıdı kaplaması sırasında üzerine su içeren tutkal sürüldüğünde ateş alır ve yüzeye çıkar. Bu tür son derece agresif kalıntılar daha sonra duvar kağıdına da zarar vererek yüzeyin renk değiştirmesine neden olabilirler. Üst yüzeye zarar verebilecek zeminlerde mutlaka bir izolasyon kaplama tabakası kullanılmalıdır.

Kireç yapan eski boyalar su ile yumuşatıldıktan sonra duvar kağıdı sökücüsü eklenerek yıkanmalıdır. Kurutulduktan sonra zemine kağıtlama zemin astar boyası sürülmesi gerekir.

Diğer tüm eski boyaların (örneğin dispersiyon, yağlı boya veya lak boyalar /cila) ilk önce zemine iyice yapışık olup olmadıklarına bakılmalıdır. Bunun yapışkan bir bandı mevcut eski boyaya yapıştırıp tekrar çekerek tespit edebilirsiniz. Yapışkan bandın arka tarafında kalıntılar bulunduğu takdirde eski boyanın mutlaka sökülmesi gerekir. Aksi takdirde bu boyanın üzerine bir kat boya sürülebilir ve uygun bir alkalik madde ile işlemi takiben su ile yıkanabilir. Bu yapılmadığı zaman tutkal tutmayacaktır. Aksi takdirde, tutkalın neminin zemine nüfuz edememesi tehlikesi mevcuttur. Önceden mevcut ve artık gereği gibi tutmayan zeminlere (örneğin dökülen sıva gibi) ön işlem yapılması gerekir. Bunun için işe yaramayan duvar kağıdı veya bu amaç için üretilmiş özel elyaf duvar kağıtları kullanabilirsiniz. Delik ve düz olmayan zeminlerin kapatılması için ise alçı sıva kullanılmalıdır.

Yeni sıvalar için: Zeminin gözle görüldüğü hali ile açık renkli ve kuru olması gerekir. Bu da yaklaşık altı hafta kadar sürer. Bu konuda tereddüt belirdiği takdirde, bu tür bir zeminin 50x50cm’lik bir folyo ve yapıştırıcı bant ile 24 saat süresince kapatılması gerekir. Bu sürenin bitiminde folyonun arkasında nem oluştuğu takdirde odanın bir süre havalandırılması veya ısıtılması gerekir. Yeni sıva son derece emici bir zemin oluşturduğu için bu tür zeminlerin duvar kağıdı kaplanmadan önce mutlaka kaliteli bir tutkalla beslenmesi gerekir. Düz beton yüzeylere (tavanlar ve vb) kaplama işleminden önce astar atılması gerekir (ön tutkal, pigment içeren duvar kağıdı zemini astarı, duvar kağıdı zemin astarı).

Alçı ile tamamı sıvanan duvar veya tavan yüzeylerinde zemini düzeltme yapmak için zımparaladıktan sonra ön tutkallama işlemi yapılması tavsiye edilebilir ve çoğu zaman da yeterlidir. Böylece zeminin her tarafının aynı emiciliğe sahip olması sağlanır. Ayrıca bu tür bir zemin hazırlığı sayesinde duvar kağıdı kaplanırken tutkal tabakası hafif kalkar ve sürülen tutkalın yapıştırma gücünü de arttırır.

 

Zeminin hazırlanması için özet bilgiler:

 

Yeni sıva-kireç-çimento sıva

· Su ile nemlendirme (emicilik testi)

· Gerekirse zemini pütürlü hale getirme ve zımparalama

· Pigment içeren bir duvar kağıdı zemin astarı ile astarlama

Alçı sıva

· Su ile nemlendirme (emicilik testi)

· Gerekirse sinter / tabakalarını yok etmek için zemini pütürlü hale getirme ve zımparalama

· Astarlama : Ön tutkallama

Alçıpan

· Elyaf duvar kağıtlarında pigmentli zeminle astarlama (mutlaka gereklidir, çünkü aksi takdirde beyaz renkli alçı izleri kağıt kuruduğunda açığa çıkar)

· Veya suda seyreltilebilen bir astar boya (örneğin vinil esaslı veya kabartmalı duvar kağıdı)ile astarlama

Beton yüzeyler

· Su ile nemlendirme (emicilik testi)

· Gerekirse pütürlü hale getirme ve zımparalama

· Pigment içeren bir astar boya ile astarlama

· Emiciliğin yetersiz olduğu durumlarda, işe yaramayan duvar kağıdı veya elyaf tamir bantı kullanma

Ahşap zeminler

· Ahşap malzemelerde (örneğin sunta, MDF plaka vs) ahşabın içerisinde bulunan malzemelerin “kusması” söz konusu olabilir.

· Duruma göre bir izolasyon boyası gerekebilir, veya işe yaramayan duvar kağıdı veya elyaf tamir bantı kaplanmalıdır.

Stripor alt duvar kağıtları

· Bu tür duvar kağıtları emiciliği düşük zemin oluştururlar. Önceden astarlanmış zeminler olduğu gibi işleme tabi tutulmamış zeminler de bulunmaktadır. Bu tür zeminlerde gereği gibi duvar kağıdı kaplaması işlemi yapılabilmesi için hafif seyreltilmiş bir stripor yapıştırıcısı kullanılması tavsiye edilmektedir. Ancak bunun yerine işe yaramayan duvar kağıtları veya elyaf tamir bantı kullanabilirsiniz.

 

Tutkal Seçimi

 

Elyaf duvar kağıtları için tutkal

Elyaf duvar kağıtları tutkalının avantajları:

· Duvarda uzun süre kalır, yani uzun süre açık kalır (duvara yapıştırma işlemi için çok önemlidir.)

· Hiç sıçramaz

· Zemine gereği gibi işlem yapıldığı takdirde kuruyuculuğu sağlar.

Vinil esaslı ve kabartmalı duvar kağıtları için tutkal

Özel tutkal ve %20 ila 30 dispersiyon tutkalı (örneğin Ovalit T)

· Dispersiyon oranı katlanabilir duvar kağıtlarının alttaki kağıt ile birlikte zemine daha iyi yapışabilmesini sağlar ve daha sonraki kaplamalarda kullanılır (gerekirse önce deneme yapılabilir)

Kağıt esaslı duvar kağıtlarında normal veya özel tutkal

· Dispersiyon içermediği için standart tutkal leke yapmaz, fakat daha kolay işlenebilmesi açısından özel tutkal tavsiye edilir.

Elyaf tamir bantı için-Yeni sıvalar için tutkal

  Salt dispersiyon amaçlı yapıştırıcı ancak daha sonraki yenileme çalışmalarında kağıdın duvara sağlam olarak yapışması ve üzerine duvar kağıdı kaplanacağı zaman zemin olarak kullanılmasında bir sakınca olmadığı durumlarda kullanılmalıdır.

Buna bir alternatif olarak stripor içeren bir yapıştırıcı kullanılabilir, örneğin bir defadan fazla üzerine boya sürülmüş cam keçelerde bu yönteme başvurulabilir. Bunun için yapıştırıcı spatula ile cam yün zemine sürülür. Zemini düzeltmek için kullanılan elyaf tamir bantı üzerine sürülecek astara kurumaya bırakılır ve mala veya küçük bir duvar kağıdı spatulası ile düzeltilir.

Önemli: Düzeltme için kullanılan elyaf bant tabakasına daha sonraki duvar kağıdı kaplama işlemi için hafifçe tutkal sürülmesi tavsiye edilir. Böylece tutkalın zemine nüfuzu ayarlanmış olur.

Örnek: Elyaf üzerine elyaf yapıştırıldığı zaman tutkalın bir kısmı duvarın düzeltilmesi için kullanılan yüne ve bir kısmı da kağıdın arka kısmına geçer, bu ise yapışma sorunlarına neden olabilir.

 

 

 

 

bottom of page