top of page

Kaplama

Kesim

Öncelikle ürünün kalem numarası, üretim numarası ve deseni ile tonunun birbirini tutup tutmadığını kontrol ediniz. Burada bir sorun yoksa işe başlayabilirsiniz. Odanın yüksekliğine 5-10 cm ekleyerek keseceğiniz uzunluğu bulabilirsiniz. Desen tutması gerekmeyen kağıtlarda rulodan dilediğiniz gibi kesim yapabilirsiniz. Desen tutturma söz konusu olmadığında tüm kesimler aynı uzunluktadır ve kesmek üzere desenler üst üste konur. Desen tutturulması gereken kağıtlarda ise çift numaralı kağıtlarda desen örneğinin yarısı kadar kaydırma yapmak gerekir. Her iki kağıttan birisi aynı şekilde kesilir. Önemli olan kağıt rulolarının tek bir yönde açılmasıdır.

Tutkallama

En doğru tutkal çeşidi, rulonun konulduğu kutuda yazılıdır. Prensip olarak şu kural uygulanabilir: Tutkalın iyice karıştırılması gerekir, kağıt üçe katlanır ve daha sonra rulo halinde sarılır. Yumuşama süresinin yeterli ve eşit olması için geçecek süre kağıdın kutusunda belirtilmiştir ve buna dikkat edilmesi gerekir. Bu işlem kağıdın duvara gereği gibi oturması için önemlidir.

Kağıtlama

Kağıtlama işlemine her zaman “ışık” tarafından, yani pencereden başlanır. Yapıştırılacak ilk kağıt şeridinin su terazisi veya şakul ile şakulü alınır ve böylece kağıtların paralel seyretmesi sağlanır. Kağıt şeridinin üst tarafında tavana doğru biraz boşluk bırakılmalı ve böylece yükseklik farklarının giderilebilmesi sağlanmalıdır. Doğal yosundan üretilmiş bir sünger ile kağıt orta tarafında başlanarak aşağı ve yukarı doğru silinmeli ve böylece kabarcık kalması önlenmelidir. Gerekirse dikiş alanlarına önceden tutkal sürülmelidir. Tutkal artıkları nemli bir bezle veya süngerle alınmalıdır ancak kesinlikle ovulmamalı veya boydan boya silinmemelidir. Kuruma işlemi sırasında aşırı ısıtma veya cereyandan kaçınılmalıdır, aksi takdirde dikiş yerleri patlayabilir.

Duvar kağıtlarının desenleri üst üste tutturulur. Dikiş yerini açmak için koni biçiminde veya üzerine lastik takılmış bir dikiş rulo kullanılır. Ancak kabartmalı duvar kağıtlarında dikiş rulosu kullanılmamalıdır. Çünkü aksi takdirde, kabartma yerleri zarar görebilir. Bunun için yumuşak bir bez ile dikiş kısımları dikkatlice bastırılmalıdır.

Duvar kağıdının üst yüzeyine çıkan tutkallar derhal ve iz kalmayacak biçimde nemli bir süngerle alınmalı ve üzerinden kuru bir bezle geçilmelidir. Tutkal uzun süre bekledikten sonra alınacak olursa duvar kağıdının yüzeyinde renk bozuklukları görülebilir. Ayrıca alınmayan tutkal artıkları yan taraftan bakıldığında görülebilen parlamalar bırakabilir.

Köşeler

Köşelere köşeleri aşacak biçimde uzun kağıt şeritleri kullanılmamalıdır. Kağıdın öte tarafa taşan kısmı ancak 0.5 cm civarında olmalıdır. Kalan kağıdın yeni duvarda yeniden şakulü alınmalı ve deseni tutturulmalıdır. Gerekirse köşeye yeniden dispersiyon tutkalı sürülmesi ve böylece duvar kağıdının daha iyi yapışması sağlanmalıdır.

Kapılar

Kapılar da prensip olarak tek taraftan kaplanır, asla iki taraftan değil. Yapıştırılacak kağıt, kapı pervazı düzeyinde pervazın üst köşesinden ayrılır, ancak desenin buna izin vermesi gerekir. Kapı pervazının yatay dış kenarı boyunca kağıt bastırılır ve arta kalan kısım kesilir. Gerekirse desene uygun şerit ikinci bir kesitle hazırlanır. Kapının üst taraftan arta kalan kısmının yerine oturması sağlanır ve gene aynı şekilde fazlası alınır.

Pencere aralıkları

Şakulü alınan duvar kağıdı pencerenin bir tarafına oturtulur. Böylece artan tarafın pencere pervazına kadar köşeyi aşması sağlanır. Daha sonra kağıt pencerenin pervazı ve pencerenin üst tarafından kesilir, böylece artan kağıt parçasının boşluğu kapaması sağlanır. Pencere çerçevesi ve pervazında artan kağıt parçalarının fazlası alınır. Daha sonra pencerenin altı ve üstü kağıt kaplanır, pencerenin karşı tarafı için de aynı işlem yapılır. Desen tutması gereken kağıtlarda desenin seyrine de dikkat edilmelidir.

Radyatörler

Tavsiye edilen şey radyatörün arkasının her taraftan 10-20 cm civarında duvar kağıdı ile kaplanmasıdır.

Priz ve Şalterler

Priz ve şalterlerde işlem yapmaya başlamadan önce mutlaka elektriğin sigorta kutusundan kesilmesi gerekmektedir. Her ihtimale karşı izolasyonlu bir tornavida veya daha iyisi kontrol kalemi kullanılmalıdır. Kontrol kalemi ile elektriğin gerçekten kapanıp devre dışı kalıp kalmadığı kontrol edilebilir. Öncelikle priz ve şalterlerin anahtarları çıkartılır ve böylece kağıdın bu anahtarların altına geçmesi sağlanır. Prizlerde topraklama bağlantıları elle duvar kağıdına tutturulur. Işık düğmelerinde ise duvar kağıdı çaprazlama kesilir. Tutkal kuruduktan sonra ise maket bıçağı ile priz veya anahtarı kapatan parçalar alınır ve anahtar açığa çıkartılır. Bu anlamda serbest kalan alanın metal çerçeveden büyük olmaması ve böylece kaplamanın kesiti tamamen kapamaması sağlanmalıdır. Daha sonra anahtar ve prizler yeniden yerine takılır.

Tavan

İşaretleme yapıldıktan sonra(bunun için bir ip kullanılması önerilir) ilk kağıt şerit ışıktan, yani pencereden başlayarak kaplanır. Tavan kaplaması iki kişi ile yapılırsa çok kolay yapılır. Biri kağıdı yerine yerleştirip bastırırken diğer kişi de kalan kağıdın katlı olan kısmını bir süpürge ile yukarı kaldırır.

Bordürler

Bordürlerin yapıştırılması işleminde iki yöntem vardır: düz duvar kağıtlarında bordürün yeri önceden işaretlenir ve kağıdın üstüne yapıştırılır. Bordürün arka tarafı sünger ve su ile hafifçe nemlendirilmelidir. Bordürü yapıştırmaya yarayan tutkal sürülür ve 2-5 dakika beklendikten sonra yerine yapıştırılır. Çok detaylı desenleri bulunan duvar kağıtlarında bordürü önce duvara yapıştırmak ve daha sonra kağıdı yukarıdan aşağı doğru yapıştırmak doğrudur. Bağlantıların temiz olması için de artan kısımlar maket bıçağı ile alınabilir, bunun için bir kesme cetveli kullanabilirsiniz.

Boyanabilen Duvar Kağıtlarının Kaplanmasıyla İlgili Özellikler

Boyanabilen duvar kağıtlarının üzerine boya, cila veya benzer yaratıcı tekniklerle uygulamalar yaparak yeni tasarımlar elde edebilirsiniz. Bu tip duvar kağıtları ile çalışırken şu özellikleri göz önünde bulundurmak gerekir:

Kaplama işlemi sırasında tutkalın taşması önlenmeli ve taşan tutkal derhal silinmelidir.Aksi takdirde emicilikte farklılık ve boya sonrasında renk değişimi görülebilir. Tutkal kurur ve bu noktada duvar kağıdının boyayı yemesini önler.

Yumuşatıcıya karşı dayanıklı bir dispersiyon boyası seçilmelidir, aksi takdirde duvar kağıdı ile boya arasında etkileşim, yapışma etkisi görülebilir.

Sürülen boyanın kısa saçlı bir rulo ile eşit biçimde yayılması ve nemli kağıda nemli olarak sürülmesi gerekir. Bu noktada boya malzemesinin dayanıklılığının gereği gibi ayarlanması gereklidir. Duruma göre ikinci bir kez boya sürülmesi gerekebilir.

 

 


 
bottom of page